dijous, 23 de febrer del 2012

Missatge de benvinguda i arrencada del curs

Bon dia, benvinguts i benvingudes al curs 'Xarxes socials educatives. El rol del gestor de xarxes en les comunitats educatives' de l'escola d'hivern d'Espiral 2012.

Gairebé ja som tots i totes a l'aula, hem deixat les 24 hores de rigor perquè tothom s'anès incorporant i sembla que ja tan sols falten un parell de persones que esperem es puguin incorporar en breu.

Per als que no ho heu fet, us demanem que empleneu el qüestionari d'expertesa en l'àmbit de les xarxes socials i us presenteu en el fòrum tant a nivell personal, com al voltant de les espectatives que us genera el curs en relació a la vostra feina o les vostres aficions.

La Toñi i jo és la segona vegada que fem aquest curs junts i com que la tecnologia avança tant de pressa hem hagut de revisar el material del curs d'estiu, de dalt a baix, ja que una cosa escrita o capturada en pantalla uns mesos abans, sovint vist amb ulls del dia d'avui, es veu obsoleta. En fi, la bogeria de la tecnologia!

En general hem vist que més o menys tots teniu un cert domini de les tecnologies de la informació, i fins i tot algun de vosaltres és un 'mega-expert' en l'àmbit informàtic. Es important avisar, abans de començar el curs, que aquest curs és d'iniciació amb pinzellades avançades, per aquells que ho desitgin, per tal que tothom pugui seguir el curs amb comoditat. Ja hem pensat desdoblar el curs en dos nivells, però de moment no ha pogut ser.

Amb aquest curs pretenem donar una visió força exhaustiva de què és la comunicació per mitjà de les xarxes socials aplicades a l'educació, tot i que l'abast de la temàtica és tan gran i tan variable que difícilment podrem abordar tot allò que té alguna relació amb el curs. No ens endinsarem tan sols específicament en les xarxes educatives de l'aula, sinó que abordarem el tema de manera general amb pinzellades específiques de cara a l'ús de les xarxes socials a l'aula. L'estrategia per crear una xarxa social sigui educativa o de qualsevol altre àmbit té una base comuna, que, des del nostre punt de vista, es resumeix en dues coses molt simples: sentit comú i entusiasme.

Així doncs passo a explicar-vos de manera succinta el funcionament del curs, per tal que poc a poc ens anem acomodant a aquest entorn en el qual ens trobarem plegats durant uns quants dies.

El curs gira al voltant de les activitats. Veureu en el cronograma del curs que hi ha una sèrie d'activitats que són obligatòries, unes altres que són optatives i finalment alguna de lliure, per aquells que tinguin ganes d'acabar d'arrodonir.

Les obligatòries són aquelles activitats sobre les quals s'assenta el projecte del curs. Coneixement de què és comunicar, planificació del projecte, més planificació (i més...), estructura bàsica del projecte amb l'eina escollida, eines de suport per a la comunicació i finalment normativa bàsica i elemental per començar a implementar un projecte a la xarxa (sense enganxar-se els dits). Aquests són per a nosaltres les tasques obligatòries bàsiques (6 tasques, sense comptar el qüestionari).

Les optatives són aquelles que ens ajuden a fer del nostre bloc o pàgina web, un lloc més dinàmic, on la comunicació sigui més àgil i corri d'un costat a l'altre perquè cadascú en pugui aprofitar allò que és més útil per a la seva feina diària. N'heu d'escollir, com a mínim 3 (podeu escollir-ne i realitzar totes les que vulgueu i més). A mesura que ens endinsem en el tema de les xarxes ja anireu veient quines són les que més us convenen per al vostre projecte. Es important analitzar-les i no deixar-se caure en la fascinació tecnològica. Seny!, el nostre projecte (aquí o fora) no pot ser un arbre de nadal on s'hi penja tot el que corre per la xarxa, a banda d'inviable, a nivell comunicatiu és un desastre (a no ser que conscientment hàgiu decidit que voleu que sigui així...).

Finalment les tasques lliures per aquells que vulgueu acabar d'arrodonir el curs, són tasques que no afecte directament el projecte però que ens ajuden a organitzar-nos millor o bé a ser més concients de certs aspectes legals.

Com que aquest és un curs de xarxes i comunicació, és molt important que fem anar els fòrums, es tracta que la comunicació corri amunt i avall i tots i totes en puguem treure profit, per tant us animo a participar en els fòrums a plantejar-hi els dubtes, a proposar solucions, recursos, etc. A mesura que anem avançant en el curs i es vagin consolidant els diversos canals del curs, cadascú anirà trobant aquells canals amb els que es sent més còmode.

Aquest bloc ha estat creat amb l'intenció que sigui 'el secretari' del curs. Aquí anirem penjant les propostes, conclusions, reflexions, resultats que anem elaborant entre totes i tots. Sempre hi haurà un enllaç o anunci en el campus que ens indicarà que tenim una novetat en el bloc perquè estigueu avisats/des.

De moment avui us deixem amb el primer tema del curs 'La comunicació en les xarxes socials educatives'. Aneu fent al vostre ritme. Es important que fem les lectures per centrar el tema i generar una mica de debat en el fòrum. Esperem les vostres aportacions. Si teniu dubtes, podeu escollir canal per fer-nos-els arribar.

Bon curs!

Pau i Toñi

2 comentaris:

  1. Gràcies per la informació. Em sembla molt bé aquest interacció comunicativa que ens proposeu. Segur que n'aprendrem moltíssim.

    Salutacions, bon curs!

    Joel Artigas.

    ResponElimina