dimecres, 14 de març del 2012

Què és una xarxa social?

Arran d'una pregunta, molt bàsica però fonamental, que em va fer una de vosaltres i que ateny de manera molt directa a la matèria d'aquest curs: 'Què és una xarxa social?'. He fet una petita reflexió intentant explicar-ho de manera molt senzilla.

Hi ha una segona pregunta, que segurament té molt més interés per a vosaltres que és 'com fer un bloc/web més dinàmic i aconseguir seguidors?'. Les respostes i aportacions a aquesta segona pregunta les trobareu seguint el fil de debat que encetarem en el fòrum 'eines 2.0'.

Aquí de moment us deixo amb la resposta a: 'Què és una xarxa social?'
Una de les principals caracterísitiques que ha suposat la creació d'internet i l'aparició del 2.0, ha estat la possibilitat d'interconnectar-nos i comunicar-nos de manera massiva i horitzontal en tot l'espai web, sigui quin sigui el punt físic des d'on s'emet i/o es rep la informació, a la vegada que la possibilitat d'emetre i rebre continguts digitals de forma asíncrona.
L'aparició del web va suposar en una primera fase, l'existència del que s'ha anomenat el 1.0, en el qual la major part de webs que hi havia a la xarxa funcionaven de manera estàtica. Això vol dir que aquests dispositius eren emissors d'informació estàtica amb molt poca capacitat d'interactuació (algun formulari, correu electrònic i poca cosa més). 
Amb el 2.0 vam iniciar la possibilitat de crear xarxa virtual a internet. Aquest petit canvi, està suposant una revolució a nivell comunicacional. L'antic esquema jeràrquic emissor > receptor, ha deixat d'existir. Ara, tots som emissors i receptors a la vegada. Això vol dir que la comunicació s'ha tornat molt més igualitària i horitzontal, a la vegada que la forma tradicional de transmissió vertical i jeràrquica va perdent força. 
Una de les propietats d'aquesta nova manera de comunicar-nos es que al haver-hi tants emissors com receptors, la informació es transmet per mitjà de nòduls. Cada nòdul o nexe d'unió d'aquesta xarxa o teranyina, som un de nosaltres emetent i rebent informació. Aquests nòduls tenen més o menys importància quantitativa en funció de la rellevància social que tenim, es a dir del nombre de connexions actives de que consta la nostra xarxa. Les televisions, les ràdios i molt especialment els diaris, tremolen, perquè ara ja no són els únics que tenen el monopoli de la informació i s'han de posar al dia a la xarxa per no perdre-la del tot.
Per tant, considerem que la xarxa social es produeix en el moment en que som capaços de crear un entramat de relacions virtuals en forma de xarxa al voltant d'un projecte, sigui quin sigui (personal, institucional, de formació, empresarial...) i amb la perdurabilitat que nosaltres determinem. 
Un exemple el tenim en aquest curs. La Toñi i jo hem creat una petita xarxa virtual 'semi-tancada' que té 2 contenidors bàsics, una intranet tancada com el moodle i el bloc públic del curs. Al voltant d'aquestes dues plataformes procurem anar teixint una colla de lligams i complicitats amb vosaltres (i a vegades 3eres persones) amb les eines que ens proporciona la xarxa, amb etiquetes que ens identifiquin a twitter o delicious, o bé un grup lligat al curs i al tema del curs a facebook. Algunes de les nostres/vostres accions ens aquest curs perduraran i es reaprofitaran a la vegada que crearan nous lligams virtuals que reforçaran les nostres xarxes personals mútues.
En conclusió, la xarxa existeix en el moment en que existeix una proposta virtual publicada a internet i es produeix comunicació estable i continuada al voltant d'aquesta, amb interlocutors identificables (no spam, ni passavolants). En funció del ressò a la xarxa que tingui allò que es vol dir, de les eines escollides per dir-ho i de l'habilitat del comunicador per difondre-ho, la xarxa tindrà més o menys rellevància.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada