dissabte, 3 de març del 2012

Guia per abordar el tema 'Eines 2.0 per a la comunicació digital en les xarxes socials educatives'

Bon dia,

Hem entrat en el tema que propiament dóna sentit al curs, que són les eines que ens han de permetre desenvolupar o millorar un projecte de xarxa social educativa a Internet.

A continuació us dono una mica d'explicació de què es què i quatre pautes perquè pugueu, aquells que ho desitgeu, seguir un esquema a l'hora d'abordar el conjunt d'eines que us proposem treballar en aquest curs.

Recordar un cop més que d'aquestes eines tan sols cal escollir-ne una com a contenidor del curs (bloc o pàgina web) i 3 eines que ens ajudin a crear la nostra xarxa social educativa, en funció de les necessitats de cadascú. Us en presentem unes quantes perquè diuen que en la varietat està el gust. Escolliu les que més us agradin i aquelles amb les que us trobeu més còmodes.


Eines contenidores: són aquelles que ens permeten establir el contenidor del projecte i ens faciliten una url pròpia (adreça web), sigui perquè em comprat un domini, sigui perquè l'eina en qüestió ens en facilita una de gratuita.En aquest curs us oferim la possibilitat de treballar amb un bloc o una pàgina web amb les eines més accessibles que ens ofereix la xarxa (blogger i wordpress per als blocs i google sites per als llocs web). 

Eines estrella: Facebook i Twitter. Són les eines més conegudes ara mateix a la xarxa i d'alguna manera 'garantia d'èxit', tot i que cal ser prudents amb aquesta catalogació. Ens ajuden a difondre els nostre missatges d'una manera més generalista i transversal, perquè molts dels nostres potencials usuaris hi tenen comptes. Per tant podem intentar treure'n partit, tot i que a vegades poden distrure'ns del nostre propòsit. Per tant posem-les quan veiem clar que són útils per al nostres objectius.

Eines google: google docs, maps, calendar, són eines de gran qualitat, molt útils per a les coses pràctiques que implica qualsevol projecte col·laboratiu i de comunicació a la xarxa. N'hi ha d'altres molt bones, però cap empresa com google ha sabut crear eines tan bones, potents i fàcils d'utilittzar per integrar a la nostra xarxa social. Molt recomanables en tots els casos. Tan sols tenen l'inconvenient que cal ser usuari de google per participar de forma col·laborativa en qualsevol de les eines que ens proposen. Google + està creixent i encara no ha assolit el grau d'èxit que preveien els seus creadors. Per un altre curs....

Eines audiovisuals: no cal fer gaires presentacions. Es un dels grans valors afegits que ens ofereix la xarxa. El llenguatge ha deixat de ser textual per passar a ser text-audio-visual. per tant cal contemplar totes les eines que ens ofereix la xarxa per observar i mostrar la realitat.

Eines col·laboratives: són aquelles eines que ens permeten crear projectes de forma col·laborativa. En principi totes les eines que us hem presentat aquí ens permeten en un grau o altre participar de forma col·laborativa en un projecte, ara bé hi ha eines que han estat especialment dissenyades per fer projectes col·laboratius. Tenen un especial valor en l'àmbit educatiu perquè ens permeten crear grups de treball i treballar col·lectivament, cadascú des del seu àmbit. Cal ser curosos perquè aquest tipus d'eines tendeixen al caos sino hi ha un 'vetllador' o 'súper administrador' que posi ordre a allò que es va creant.

Eines per organitzar-nos: ho deia en la presentació del curs. Davant el volum ingent d'informació que ens ofereix la xarxa cal organitzar-se. Hi ha una colla d'eines que ens serveixen per fer-ho, des d'eines que ens permeten administrar totes les xarxes socials a les que estem inscrits des d'un sol dispositiu (tweetdeck o seesmic) fins a lectors de RSS o feeds que ens permeten llegir tota la actualitat dels llocs a internet que ens agraden sense haver de connectar-nos-hi cada vegada. O bé els marcadors socials que són aquells magatzems d'informació als quals recorrem per anar catalogant tot allò que veiem a la xarxa i que pot ser d'interès i que, desenganyem-nos, mai acabarem de llegir del tot.


Recomanacions de calendari per abordar el projecte i la inserció de les eines escollides



1er pas: Escollir l'eina contenidor del projecte, donar-se d'alta i començar a configurar-la (temps aproximat: 7-9 dies. Fins 11/03 aprox.)

2on pas: Analitzar i escollir 3 eines d'entre les eines estrella, google i audiovisuals que us oferim en aquest curs (temps aproximat 7-9 dies. Fins 20/03 aprox.)

3er pas: Analitzar les eines col·laboratives proposades (o altres) i fer o proposar un exercici amb elles. (temps aproximat 5 dies. Fins 25/03 aprox.)

Les eines per organitzar-nos les deixem perquè aquells que en tinguin necessitat o ho desitgin puguin experimentar amb elles. Nosaltres estarem en el fòrum i en els diversos canals del curs per donar suport.

Seguim!

Pau i Toñi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada