divendres, 9 de març del 2012

El disseny dels espais d'un lloc web (bloc o web)


Amb aquest post vull compartir amb vosaltres algunes de les coses bàsiques que he anat aprenent al llarg dels anys de fer llocs web, gestionar-los i ensenyar a tercers com fer-ho. Es tracta de coses molt fàcils i elementals, relatives a com distribuïm els espais en el disseny del nostre espai per afavorir la comunicació i fer-lo un referent per als/les nostres visitants.

En la mesura que siguem capaços de crear un espai visualment potent, diferenciat de la resta, amb personalitat pròpia i els continguts que hi publiquem siguin bons, útils, vàlids per a la seva finalitat i perdurables ja tenim una o dues batalles guanyades en aquesta lluita a llarg termini per la comunicació en la 'olla de grills' de la xarxa. 

Així doncs us deixo amb un esquema i algunes idees que us ajudin a configurar el vostre espai.





1- Identifiquem-nos!. 
  • Sigui quina sigui la nostra identitat, personal, corporativa, institucional, etc. Quan creem un espai a la xarxa hem de facilitar informació sobre qui som, què volem, on som. Aquesta informació dóna confiança a qui la veu, perquè t'identifica com algú que representa alguna cosa per a ell o ella a la vegada que ajuda a crear un perfil propi i definit.
  • En la mesura que sigui possible reforcem la nostra identitat visualment, amb logos, icones, fotografies, etc. Tot allò que ens identifica, ens ajudarà a reforçar la imatge personal i diferenciada de la resta, si això va acompanyada d'uns continguts fantàstics. El triomf està més aprop!
  • Està demostrat en estudis d'usabilitat i ergonomia que l'espai més important d'un web, cap a on va la nostra mirada tan sols carregar una pàgina, és la part superior esquerre, que és on habitualment ens identifiquem (logo,.inici del títol, qui sóc...)
2- El contingut és el rei
  • Un lloc web ben dissenyat amb un contingut pèssim és com un plat de porcellana amb una tifa al mig. Decebedor. Per tant cal que tinguem molta cura del contingut. 
  • Un cop tenim clar que 'el contingut és el rei', cal que li donem l'espai que correspondria segons l'importància. L'espai central del nostre lloc, ha de ser un espai destacat, ampli, on el contingut pugui ser vist sense interrupcions ni molèsties visuals. Per tant intentem que els continguts estiguin força contrastats i siguin fàcils de veure evitant posar altres coses que ens destorbin massa la seva visió
  • Dissenyem un espai destacat. Això vol dir que hem d'anar al format de la nostra plantilla i haurem de configurar un espai destacat per als continguts centrals del web. Penseu que avui en dia la resolució mínima d'una pantalla són 1024 píxels, per tant no configureu un espai central raquític, feu-lo ample de mínim 800-900 píxels. Hi ha espai per tot!
3- Facilitem el contacte als nostres visitants
  • Posar caixes que facilitin posar l'email a qui vol, rebre les nostres notificacions, o RSS que permetin sindicar-se amb lectors de RSS/feeds, un formulari de contacte o simplement una pestanya de contacte amb les nostres dades del correu electrònic, faciliten a una persona que ens visita que torni a fer-ho o bé a posar-se en contacte amb nosaltres per fer un suggeriment, consulta, etc. Cuidem els nostres visitants!
4- Creem xarxa
  • Les eines 2.0 que ens facilita internet per fer xarxa social són molt potents. Aprofitem-les per atreure els nostres visitants i per donar-nos a conèixer. Les eines més conegudes (twitter, facebook, google +, linkedin, youtube...) totes faciliten directament o indirectament eines que generen codis que són molt fàcils d'introduir en el nostre espai. Fem-ho, fomentarà el tràfic cap al nostre web.
5- Si el contingut és el rei, cal que l'organitzem i facilitem als nostres usuaris que trobin allò que busquen
  • Quan hi ha poc contingut com és el cas del nostre bloc, amb un núvol d'etiquetes o bé amb l'històric, pràcticament ja n'hi haurà prou per trobar allò que es busca, ara bé quan som persistents amb les nostres publicacions en el nostre bloc/web i generem molt contingut hem de facilitar al nostre visitant que el pugui trobar facilment mitjançant un cercador o una llista de temes tractats en el web on trobi tot el que cerca.
6- Altres recursos
  • Hi ha infinits recursos a la xarxa i cada dia se'n creen de nous. En la mesura que puguem anem-los incorporant al nostre bloc, afegim recursos aliens que siguin d'interès, d'aquesta manera també acabarem d'aprofitar l'espai que ens deixa lliure el bloc/web



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada